facebook noscript image
 
Διάλεξε γλώσσα:

Συμβουλές για άριστη ψύξη υπολογιστή

Συμβουλές για άριστη ψύξη υπολογιστή

Η ψύξη του υπολογιστή είναι εξαιρετικά σημαντική σε ό,τι αφορά την απόδοσή του. Η ανάπτυξη θερμοκρασίας υψηλότερης του κανονικού στο εσωτερικό του, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένες επιδόσεις ενώ παράλληλα δύναται να επηρεάσει και τη διάρκεια ζωής των διαφόρων υποσυστημάτων –αφού λόγω της θερμότητας ταλαιπωρούνται και άρα «ζορίζονται» περισσότερο.

Χαμηλές θερμοκρασίες λοιπόν, ιδού το μυστικό! Πώς όμως μπορείς να συμβάλλεις στην επιτυχή και αποτελεσματική ψύξη του εσωτερικού του υπολογιστή σου; Ποιες είναι εκείνες οι κινήσεις που θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις τους αγαπημένους σου τίτλους με κορυφαία απόδοση αντάξια των υποσυστημάτων του gaming rig σου; Πάμε να δούμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές.

PC cooling

Προτίμησε μεγάλο και κλειστό κουτί

Αρχικά θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι η ροή του αέρα στο εσωτερικό του κουτιού σου γίνεται απρόσκοπτα. Τα διάφορα υποσυστήματα και τα καλώδια ωστόσο σε συνδυασμό με ένα μικρού μεγέθους κουτί, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προτιμήσεις ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κουτί. Επιπρόσθετα, φρόντισε να είναι κλειστό απ’ όλες τις πλευρές (αρκετοί είναι εκείνοι, βλέπεις, που το αφήνουν ανοιχτό από τη μία πλευρά) προκειμένου να μην εισχωρούν στο εσωτερικό του σκόνη και βρωμιές.

Δώσε του χώρο!

Έστω ότι επένδυσες σε ένα μεγάλο και ευρύχωρο κουτί. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις τώρα, είναι να το τοποθετήσεις κάπου… ευάερα. Απόφυγε ειδικές θήκες σε έπιπλα και γραφεία και προτίμησε χώρους που είναι ανοιχτοί και επιτρέπουν στον αέρα να μπει και να βγει από αυτό ανεμπόδιστα. Κράτα το μακριά από παράθυρα ώστε να μην το βλέπει ο ήλιος και άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα όπως καλοριφέρ, αφυγραντήρες, λάμπες κλπ. Αν το μέρος που βρίσκεται το κουτί σου δε μαζεύει και πολλή σκόνη, θα είναι ακόμα καλύτερα.

Επένδυσε σε ισχυρούς ανεμιστήρες

Ιδανικά θα σου προτείναμε να σκεφτείς τη λύση της υδρόψυξης για το σύστημά σου, ωστόσο το κόστος της ενδεχομένως να είναι απλησίαστο για κάποιους. Αντ’ αυτής θα μπορούσες να επενδύσεις σε ανεμιστήρες που θα σου χαρίσουν σχετικά ικανοποιητική ψύξη. Προτίμησε όσο το δυνατόν μεγαλύτερους (τους πιο μεγάλους που υποστηρίζει το κουτί σου) για χαμηλότερο θόρυβο και εξάντλησε τις δυνατότητές σου. Έτσι, θα εξασφαλίσεις όσο το δυνατόν καλύτερη ροή αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή σου.

Laptop cooling

Προτίμησε modular τροφοδοτικό

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να δώσεις έμφαση στο τροφοδοτικό του συστήματός σου προκειμένου αφ’ ενός να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του τελευταίου και αφ’ ετέρου η θερμοκρασία που αναπτύσσει αλλά και ο θόρυβος του ανεμιστήρα του να βρίσκονται σε αποδεκτά επίπεδα. Η συμβουλή μας εδώ έχει να κάνει με τα λεγόμενα modular ή αρθρωτά τροφοδοτικά. Πρόκειται για τα μοντέλα εκείνα που διαθέτουν αποσπώμενα καλώδια, έτσι ώστε ό,τι δε χρειάζεσαι και δε χρησιμοποιείς, να αφαιρείται και να μην καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στο κουτί, επηρεάζοντας τη ροή του αέρα. Προτίμησέ τα και δε θα το μετανιώσεις.

Εγκατάστησε αποκλειστικές μονάδες ψύξης

Κατά τη λειτουργία του υπολογιστή, όλα τα υποσυστήματά του θερμαίνονται. Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος ψύξης τους, είναι μέσω της εγκατάστασης αποκλειστικών συστημάτων για το καθένα εξ αυτών. Μπορείς να ψάξεις για ψύκτρες RAM, συστήματα ψύξης καρτών γραφικών, coolers επεξεργαστών (συνήθως είναι ισχυρότερα από τα προεγκατεστημένα) κλπ που θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία των υποσυστημάτων σου χαμηλότερη, ωφελώντας έτσι ολόκληρο το rig σου.

Bonus tip: βάση laptop

Αν τώρα είσαι από εκείνους τους τυχερούς που δε διαθέτουν gaming desktop αλλά laptop, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και ξεκάθαρα. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να πλαισιώσεις το σύστημά σου με μία βάση/ψύκτρα προκειμένου να το διατηρήσει δροσερό ενώ αυτό σου χαρίζει κορυφαίες εμπειρίες gameplay. H ZeroGround Sakai 2.0 διαθέτει μεγάλο ανεμιστήρα 170 mm με ρυθμιζόμενη ταχύτητα καθώς επίσης και προσαρμόσιμο ύψος. Είναι κατάλληλη για laptops έως και 17,3” ενώ ο RGB φωτισμός της θα σου επιτρέψει να δημιουργήσεις την ατμόσφαιρα της αρεσκείας σου όπου κι αν παίζεις!