Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, όπως το Taigen, μπορεί να αποτελέσει μία από τις πλέον σημαντικές επενδύσεις κάθε παίκτη. Αξιόπιστα και αποτελεσματικά, τα μηχανικά πληκτρολόγια είθισται να έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο καθώς τα «μερικά εκατομμύρια χτυπήματα» που αναφέρουν οι κατασκευαστές, μεταφράζονται σε πολλά χρόνια συνεχούς χρήσης.
Αν θες βέβαια το πληκτρολόγιό σου να σου κρατήσει συντροφιά για όσο το δυνατόν περισσότερο, τότε θα πρέπει να… βάλεις κι εσύ το χεράκι σου, εξασφαλίζοντάς του συγκεκριμένα την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Για καλή σου τύχη βέβαια, δε χρειάζεται κάτι το εξεζητημένο, αφού ο καθαρισμός ενός μηχανικού πληκτρολογίου είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, φτάνει να γίνεται τακτικά και με πρόγραμμα.
Επιφανειακό καθάρισμα
Πριν κάνεις οτιδήποτε, αποσύνδεσε το μηχανικό σου πληκτρολόγιο από τον υπολογιστή.
Ξεκινώντας από τα εύκολα, σε πρώτη φάση μπορείς να ρουφήξεις ψίχουλα, σκόνες και λοιπή βρωμιά με μία ηλεκτρική αντιστατική σκούπα ή σκουπάκι. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα λεπτό, στρογγυλό στόμιο το οποίο να είναι σε θέση να περιβάλλει ένα ή και περισσότερα πλήκτρα. Πίεσέ τα προς τα κάτω, επιτρέποντας στο σκουπάκι να απορροφήσει οτιδήποτε βρίσκεται ανάμεσα ή και από κάτω τους, στη βάση του πληκτρολογίου.
Ακολούθως, χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανάκι το οποίο όμως έχεις στύψει πάρα πολύ καλά, μπορείς να σκουπίσεις την επιφάνεια των πλήκτρων και του πληκτρολογίου, προκειμένου να καθαρίσουν από λεκέδες και δαχτυλιές. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τις σκουπίσεις με ένα στεγνό πανάκι, προκειμένου να μη μείνει επάνω τους νερό ή υγρασία. Απόφυγε το χαρτί κουζίνας και τα χαρτομάντιλα, καθώς αφήνουν μικρά υπολείμματα.
Καθαρισμός σε βάθος
Αν και η διαδικασία που αναφέραμε είναι αρκετή για να κρατήσει το πληκτρολόγιό σου καθαρό εφ’ όσον επαναλαμβάνεται τακτικά –κάθε μία ή δύο εβδομάδες, ανάλογα με τη χρήση που του κάνεις, τον χώρο που βρίσκεται κλπ- σε περίπτωση που θες να κάνεις ακόμα καλύτερη δουλειά, υπάρχει τρόπος.
Πάντα με το πληκτρολόγιο αποσυνδεδεμένο, ξεκίνα να αφαιρείς τα πλήκτρα. Ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι με το ειδικό αξεσουάρ που συνοδεύει ένα μηχανικό πληκτρολόγιο: το πιέζεις στο πλήκτρο μέχρι να «αγκιστρώσει» επάνω του και εν συνεχεία το τραβάς. Βεβαιώσου μόνο πριν αρχίσεις να αφαιρείς τα πλήκτρα, ότι θυμάσαι τις θέσεις τους! Τοποθέτησε τα πλήκτρα σε ένα μπολ προσθέτοντας ζεστό νερό και υγρό πιάτων και τρίψε τα απαλά με τα χέρια σου. Σκούπισέ τα καλά και άφησέ τα να στεγνώσουν πλήρως πριν τα τοποθετήσεις εκ νέου στις θέσεις τους.
Στο μεταξύ τίναξε το πληκτρολόγιο έτσι ώστε να φύγουν τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στη βάση του. Για να αφαιρέσεις τις σκόνες και τα λοιπά σωματίδια από τους διακόπτες των πλήκτρων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρά πανάκια, βουρτσάκια ή μπατονέτες. Μπορείς αν θες να χρησιμοποιήσεις –προαιρετικά- και σπρέι καθαρισμού, απλά έχε στον νου σου ότι το συγκεκριμένο δεν απορροφά αλλά μετατοπίζει τη σκόνη. Η λύση της σκούπας που προαναφέραμε πάντως, βρίσκει εφαρμογή ιδανικά και εδώ.
Έξτρα συμβουλές
Η ανάγκη καθαρισμού του μηχανικού σου πληκτρολογίου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση που του κάνεις και τον χώρο στον οποίο βρίσκεται.
Απόφευγε να τρως μπροστά από τον υπολογιστή, αφού είναι δεδομένο πως μέρος των ψίχουλων θα καταλήξει στο πληκτρολόγιό σου. Σε περίπτωση δε που έχεις υγρά στο γραφείο σου, καλό θα ήταν να τα τοποθετείς όσο πιο μακριά του –τα πληκτρολόγια δεν τα πάνε καθόλου καλά μαζί τους.
Αν ο χώρος σου διαθέτει μοκέτα ή χαλί, τότε μοιραία θα υπάρχει περισσότερη σκόνη, επιβαρύνοντας έτσι μεταξύ άλλων και το πληκτρολόγιο. Μην αφήνεις το τελευταίο σε μέρος που το βλέπει για πολλές ώρες της ημέρας ο ήλιος, ενώ σε περίπτωση που το καθαρίσεις, να θυμάσαι να ψεκάζεις πάντα το πανάκι που χρησιμοποιείς και ποτέ το ίδιο το πληκτρολόγιο.